header image

Over BarbaBytes

BarbaBytes is een tikkeltje anders. Misschien zelfs wel een beetje raar. Maar in ieder geval uniek.

Ik vertel je er graag wat meer over.

Websites, webapplicaties en apps

Wil je meer weten over wat ik precies voor je kan betekenen? Lees dan over mijn diensten.

BarbaBytes is Willem van der Berg

Van je hobby je werk maken, dat is helaas maar voor weinig mensen weggelegd. Ik beschouw mezelf als één van die geluksvogels.

Ik ben een creatieveling. Helaas heb ik bij mezelf nog geen talent ontdekt om prachtige kunstwerken te maken (maar ik blijf het proberen!) of een muziekinstrument te bespelen (ooit!). Een fraai meubelstuk maken is niet voor mij weggelegd, zelfs een Ikea kast in elkaar zetten wordt al erg moeilijk.

Nee, deze handen zijn overduidelijk gemaakt om te typen!

Digitale magie

Ik ontdekte het programmeren op jonge leeftijd en nog altijd fascineert het me mateloos. Het heeft iets ultiems bevredigends om iets dat tot voor kort niets meer dan een hersenspinsel was, door allerlei groeifases te zien gaan om uiteindelijk tot leven te komen op je scherm. En dankzij het internet op ieders scherm, ongeacht of dit nu een monitor, televisie, tablet, telefoon of horloge is. Dat heb ik gemaakt!

Software ontwikkeling is eigenlijk digitale magie, de ultieme scheppingskracht. Eentje die niet begrensd is door de hoeveelheid Lego blokjes in je speelgoedkist, maar enkel door je eigen creativiteit & voorstellingsvermogen.

Het zaadje

De afgelopen 15 jaar heb ik eigenlijk alles al eens voorbij zien komen: van diverse managementsystemen tot webshops naar CRM pakketten. Stuk voor stuk eindresultaten waar ik technisch achter sta en trots op ben. Maar de laatste jaren bekroop me wel steeds vaker het gevoel: "heeft de wereld wel behoefte aan nòg een [Facebook-speciaal-voor-jongeren], een [eBay-voor-duivenhandelaars] of nog een [AliExpress-maar-dan-net-anders]?".

Noem het een gebrek aan zingeving of een gebrek aan autonomie. Feit was dat ik ernaar verlangde om helemaal zèlf te bepalen waar ik mijn energie in wilde stoppen. En waarin niet. Echt het verschil te kunnen maken.

Het zaadje voor BarbaBytes was gepland.

BarbaBytes?

De naam BarbaBytes ontstond spontaan tijdens een heerlijke vakantie in Californië. Los Angeles, San Francisco: ik krabbelde hier en daar wat op servetjes, op zoek naar een leuke & unieke naam. Eén van onze stops was Santa Barbara, een mooi en vriendelijk kuststadje in de buurt van Los Angeles. We werden er spontaan een beetje verliefd op. Al slenterend en genietend van het zonnetje fantaseerden we erover om ons hier ooit nog eens te vestigen.

En plotsteling sprong de naam in mijn hoofd.

San Francisco: Cisco.
Santa Barbara... BarbaBytes?

Catchy genoeg om te blijven hangen. Makkelijk de spellen én nog niet in gebruik. De rest is geschiedenis.

Overigens is BarbaBytes gewoon gevestigd in ons koude kikkerlandje en zijn er geen plannen om daar verandering in te brengen. Maar een mens mag dromen?

Samenwerken voor een betere wereld

Het technisch realiseren van dat geweldige nieuwe idee kost tijd, erg veel tijd. Het is hard werken. Dat vraagt allereerst om het maken van moeilijke keuzes, ik kan immers mijn tijd maar één keer besteden. Welk idee heeft het meeste potentieel? Welk idee maakt me het meest blij?

Elk ontwikkelingstraject begint met heel veel energie & enthousiasme maar belandt uiteindelijk onherroepelijk in de crunchperiode. Juist als je al op je tandvlees loopt en de twijfel toeslaat is het belangrijk om het einddoel voor ogen te kunnen houden. Een doel wat er écht toe doet en waarvan je na afloop met trots kunt zeggen: dat heb ik mogelijk gemaakt! Zo werkt het bij mij tenminste.

Maar ik ben niet roomser dan de paus. Net als elk bedrijf moet ook BarbaBytes geld verdienen. Er moet brood op de plank komen. Daar is ook niets mis mee, in tegendeel. Ik verontschuldig me er niet voor: ik hou van mooie spulletjes en leuke reisjes en dat kost nou eenmaal geld. Maar ik ben tegelijkertijd koppig & hardleers. Ik ben er van overtuigd dat geld verdienen én de wereld mooier en beter maken prima samengaan. Idealisme is zeker niet het tegenovergestelde van geld verdienen! Ik wil dat samen met jou bewijzen.

En wie weet, wellicht werkt het aanstekelijk en krijgt het navolging? Stel je dat eens voor...

Dit is BarbaBytes. Wat is jouw verhaal?

Genoeg gelezen? Tijd voor een kop koffie! Neem contact op